tisdag 6 november 2012

Chicken pasta pesto

4 portioner
  • 2 dl pasta
  • 4 kycklingfileer
  • 1msk flytande margarin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • 4 morötter

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Stek kycklingen i margarinet. Krossa en vitlöksklyfta och basilikan. Stöt vitlök och basilika i en mortel. Droppa i olja och rör om. Krydda med salt och peppar. Rör ner såsen i den kokta pastan och toppa med rostade pinjenötter. servera med kycklingen och morotsstavar.

Receptet kommer ursprungligen från ViktVäktarna

Broilerfrikassé

4 portioner

  • 1 broiler
  • ca 1,5 liter vatten
  • 2-3 tsk salt
  • 1 gul lök i klyftor
  • 1 morot i bitar
  • 8 vit eller kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
Curysås
  • 1,5 msk margarin
  • 1-1,5 tsk curry
  • 3 msk vetemjöl
  • ca 4 dl hönsbuljong
  • 0,5 dl grädde
Tina och skölj broilern och dela i halvor eller bitar. Koka upp vatten, tillsätt kryddor och grönsaker. Lägg i broilerbitarna. Koka under lock på svag värme ca 30 minuter.
Tag upp köttet. Tag bort skinn och ben. Skär köttet i bitar och håll det varmt.
Sila biljongen och gör såsen. Lägg broilerbitarna i såsen.

Fräs curryn i fettet i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med hönsbuljongen litet i taget under omrörning. Koka såsen ca 5 minuter. Tillsätt grädden i såsen. Smaka av.

Receptet är ett av mina gamla hemkunskapsrecept.

måndag 5 november 2012

Apelsinskålar

4 portioner

  • 2 stora apelsiner
  • 0,5 liter glass
  • 2 äggvitor
  • 2 msk socker
Tvätta apelsinerna. Dela dem i halvor och gröp ur innehållet. Putsa undersidorna något så att de står stadigt. Fyll apelsinskålarna med glass och fruktköttet och ställ dem i frysen till strax innan de ska serveras.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i småportioner. Ta ut apelsinerna och ställ dem på ett ugnssäkert fat. Spritsa äggvitan över och ställ fatet i övre delen av ugnen med övervärme eller grillelementet påslaget, 250 grader C, tills äggvitan fått färg. Det går mycket fort.
Servera apelsinskålarna omedelbart. 
Om apelsinerna inte så stora beräknar man 1 apelsin/person och skär av ett lock innan de gröps ur.

Orientalisk fiskgryta

4 portioner

1 msk flytande margarin
1 skivad purjolök
2 tsk curry
4 potatisar
2 morötter
4 dl vatten
4 dl lättmjölk
2,5 msk hummerfond
Salt
2 tsk såsredning
4 torskfiléer
2 dl skalade räkor
2 msk hackad dill
Vitpeppar

Mjukfräs purjolöken i margarin i en kastrull. Rör i curryn. Dela potatis och morot. Lägg i kastrullen. Tillsätt vatten, mjölk, fond och salt. Strö över såsredning. Rör om. Låt grytan koka upp. Skär fisken i 2 cm stora bitar och lägg i grytan. Låt koka på svag värme ca 7 minuter. Rör då och då. När fisken är färdig, tillsätt räkor och hackad dill. Servera med kokt eller pressad potatis.

Receptet kommer ursprungligen från ViktVäktarna

fredag 2 november 2012

Biff á la Lindström

4 portioner


  • 400 g malet kött
  • 4 msk skorpmjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk potatismjöl
  • 1-1,5 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 msk råriven gul lök (eller 2 msk finhackad fräst lök)
  • 1 ägg
  • 1,5 dl finhackad inlagd rödbeta
  • 1 msk hackad kapris
Stekning:
  • Margarin
Servering:
  • 2-3 lökar i ringar
  • vatten eller buljong
  • sojasås
  • kokt eller stekt potatis
  • grönsallad
Blanda skorpmjöl, potatismjöl och vatten. Rör i kryddorna och låt skorpmjölet ca 10 minuter. Rör ner ägg, lök och malet kött. Rör tills färsen är smidig.
Blanda ner finhackad rödbeta och kapris strax innan biffarna ska stekas. 
Forma 8 små platta biffar på vattensköljt skärbräde. Stek biffarna långsamt på båda sidor. Lyft över på serveringsfat och servera med sky eller stekta lökringar.

Servering:
Skala och skiva löken i mycket tunna skivor. Stek löken i margarin. Rör hela tiden i löken så den blir jämt brynt. Tillsätt litet vatten eller buljong och låt löken eftersteka på svag värme under lock. Smaka av med litet soja. Servera biffarna med lökskyn.

Receptet kommer från min hemkunskapsundervisning i högstadiet.

måndag 29 oktober 2012

Italienska mandeläpplen

4 portioner

  • 4 äpplen
  • 8 italienska mandelskorpor
  • 2 msk flytande smör- och rapsolja
  • 2 msk amaretto (mandellikör)
Tillbehör:
  • Vaniljsås
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär av toppen på äpplena. Ta ut kärnhusen med en urkärnare. Ställ äpplena i en ugnssäker form.
  2. Krossa skorporna och blanda med smör- och rapsolja och likör.
  3. Lägg fyllningen i kärnhålen och ovanpå äpplena. Lägg på äppellocken.
  4. Stek mitt i ugnen 20-30 minuter, beroende på hur hårda äpplena är. Servera med vaniljsås.
En mycket enkel och god dessert. Jag körde antagligen äpplena lite för länge i ugnen eftersom de mer eller mindre exploderade, skalet sprack och innehållet rann nästan ut, men gott var det i alla fall.

Receptet kommer från Allt om det goda - Äpplen, en bok i en serie som getts ut tillsammans med expressen, ett samarbete med allt om mat. Det är en serie på 20 mycket trevliga små böcker.

Tomatsallad

4 portioner, som förrätt eller tillbehör


  • 4-6 tomater
  • 1 gul lök
  • (gräslök eller purjolök)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Dressing:
  • 1 msk vinäger (citronsaft)
  • 2 msk matolja
  • (1 vitlöksklyfta)
Skär tomaterna i skivor. Finhacka en gul lök. (Finklipp gräslök eller skär purjolök i tunna ringar.) Varva allt i en skål. Krydda mellan varven med salt och nymalen svartpeppar.
Blanda dressingen (Låt ev. en skalad delad vitlöksklyfta ligga i dressingen en stund.) Häll dressingen över tomaterna i skålen. Låt salladen stå och dra en stund.