torsdag 28 juni 2012

Fyllda kycklingfileer med pasta

4 portioner

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 pkt bacon
  • 1 kruka basilika
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 pkt körsbästomater på kvist
  • 400 g gnocchi
  • salt, peppar, olivolja
  • Servering: ruccola och balsamvinäger
Sätt ugnen på 175 grader.

Skär en ficka i varje filé och fyll med parmesan och basilika. Krydda med salt och peppar. Linda med bacon och fäst med tandpetare eller steksnöre vid behov. 

Bryn fileerna i en stekpanna runt om. 

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsfast form tillsammans med kycklingen och laga kycklingen klar i ugnen till ca 72 grader.

Koka under tiden pastan.

Servera med lite extra parmesan och ruccola. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger.

Detta år vi som fördelsedagsmiddag nu i veckan, enkelt, rustikt och gott. Kycklingen blir mycket saftig av att lindas i bacon och fyllas med ost.

onsdag 27 juni 2012

Pasta- och bönsallad

4 portioner

  • 4 morötter
  • 2 dl pasta
  • 1 purjolök
  • 2 msk färsk basilika
  • 4 dl kokta kidneybönor
  • 1 citron, saften
  • 1 msk honung
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 8 dl strimlad spenat
Skala och skiva morötterna. Koka pastan och låt kallna. Skala och skiva purjolöken. Finhacka basilikan. Blanda allt i en skål tillsammans med kidneybönorna. Blanda citronsaften med honung, olja, salt och peppar. Häll över salladen och låt dra en stund. Vänd ner spenaten.

Receptet kommer från viktväktarna.

tisdag 26 juni 2012

Vinprovarbok

För nåt år sen hade DN:s Bengt-Göran Kronstam en vinprovarskola i tidningen. Jag hade skrivit ut allt från webben för att spara och jag har säkert kvar de papprena nån stans, frågan är bara var. Nu behöver jag dock inte längre fundera eftersom jag hittat den i bokform utgiven i våras:

Äpple i ugn

4 portioner

  • 4 äpplen
  • 4 tsk riven kokos
  • 4 tsk socker, honung eller sirap
  • 1 tsk kanel
Servering:
  • 4 dl glass
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och ta ur kärnhusen ur äpplena. Ställ i en ugnsfast form. Blanda öviga ingredienser och fyll äpplena. Ställ in i ugnen ca 20 minuter, tills äpplena känns mjuka. Täck ev över med folie om det skulle behövas. 

Servera varma med glassen.

torsdag 21 juni 2012

Spätta med tomat, basilika, lök och pasta


  • Rödspätta 100 g
  • Krossada tomat 250 g
  • Gul lök
  • Basilika 1 msk
  • Rapsolja 1 msk
  • Pasta, ca 80 g okokt
Koka pastan några minuter mer än enligt paketets instruktioner, eftersom barnen behöver lite mjukare konsistens. När pastan är färdig låt den svalna lite och finhacka efter ditt barns behov. Finhacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans med tomaten, låt detta sjuda ca 10 minuter. Lägg i spättafilen samt basilika och låt sjuda med i 3-4 minuter. Tillsätt rapsolja och blanda ner pastan.

Frys överbliven mat i småportioner.

Jag skalade upp receptet för att passa en hel påse frysta spättafiléer. Då blev det ca 6-7 rätt stora portioner för ett barn på drygt ett år. Jag använde risoni som pastasort eftersom den har lagom storlek för ett barn.

Rätten är lämplig från 6 månaders ålder, man får anpassa portionsstorlekar och konsistens efter hur bra barnet kan äta.

Receptet kommer från sajten www.growingpeople.se som tyvärr har stängt ner sin verksamhet. De hade många matrecept som jag tyvärr inte hittat någon annan stans.

Laxspett med zucchini

4 portioner

  • 4 bitar laxfilé á 150 g i 3 cm tjocka skivor
  • Salt, peppar
  • 4 blötlagda träspett
  • 2 zucchini
  • 2,5 dl couscous
  • 0,5 dl hackad oregano
Paprikasky:
  • 2 röda paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 3 dl fiskbuljong

Krydda och lägg laxen på ett ugnssäkert fat och stek i 175 grader ca 15-20 minuter. Skär bort ändarna på zucchinin, dela den på mitten och gröp ur köttet. Koka i lättsaltat vatten 5-6 minuter. Koka couscousen enligt paketets anvisningar och blanda ner oreganon. 

Ansa och finhacka paprika och vitlök och stek i olja.. Häll över i en kastrull tillsammans med fiskbuljongen. Låt koka ett par minuter och mixa sedan till en slät sås. 

Trä upp laxen på spett och fyll zucchniniskalen med couscous och zucchinibitar.

Servera med sallad och sås.

Receptet kommer från viktväktarna.

onsdag 20 juni 2012

Lördagens enkla middag


Varmrätt
Grillad entrecote med köpt rub, Santa Marias BBQRub Herbes, rödvinssås från frysen och hemlagad klyftpotatis.

Dessert
Smulpaj med glass.

Dryck
För ovanlighetens skull dracks det vin. 

Jag drack ett alkoholfritt rosé som smakade saft: 

Maken drack en liten flaska rött:

En mycket enkel och trevlig middag för en lördagkväll. Barnet hade feber och sov större delen av middagen. När han vaknade fick han en egen portion glass. Det var tydligen helt ok.