tisdag 19 juni 2012

Tomat och morotssoppa

4 portioner

  • 2 gula lökar
  • 4 tomater
  • 2 purjolökar
  • 4 morötter
  • 1 msk flytande margarin
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl kokta kikärter
  • 2 dl alfa-alfa groddar
  • Timjan
  • Mejram
  • Salt
  • Peppar
Tillbehör:
  • 2 avocador
  • 1,5 dl keso
  • Salt och peppar
  • 4 skivor knäckebröd
Skär gul lök och tomater i klyftor. Ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Skär morötterna i tunna skivor. Fräs grönsakerna i flytande margarin. Häll på grönsaksbuljong och låt puttra tills grönsakerna är mjuka, ca 5 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt tomatpure. Lägg i kokta kikärter och groddar, hetta upp. Smaka av med kryddorna.

Mosa avokado och blanda med keso. Krydda med salt och peppar. Bred på knäckebrödet och servera.

Receptet kommer ursprungligen från viktväktarna.

Gör halv sats till förrätt. 

onsdag 6 juni 2012

Barnmat

Det är en liten omställning att laga mat för en till i familjen. Från början behöver man ju inte bekymra sig alls så länge amningen fungerar som den ska. När man börjar med smakportioner är det fortfarande rätt enkelt och även om jag lagat den mesta barnmaten själv så är det inget större problem när det gäller den vanliga maten eftersom barnet haft egen mat.

Nu när han passerat ettårsstrecket så äter han samma mat som oss och plötsligt måste man tänka på att han faktiskt ska ha en märkbar del av det man lagar. 4 portioner mat blir inte längre 2 portioner + 2 lunchlådor utan snarare 2,5 portioner, en lunchlåda och kanske någon burk med med en portion stor nog för ettåringen. Att bara laga 2 portioner mat är numera för lite.

Jag är i alla fall glad att ettåringen tycker mycket om mat. Han äter det mesta och så länge det är så är jag glad. Det kommer säkert att komma en dag när ingenting är gott.

tisdag 5 juni 2012

Pasta med blåmusslor

4 portioner

  • 6 dl kokt pasta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 1 röd pepparfukt
  • 1 kg blåmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl fiskbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl hackad persilja
  • Salt
  • Peppar
Skala och hacka vitlök. Skala och skär rödlök i klyftor. Dela pepparfrukten, ta bort kärnorna och strimla den. Borsta musslorna väl. Fräs vitlöken, löken och pepparfrukten i oljan. Lägg ner musslorna och tillsätt buljongen och vinet. Koka några minuter tills musslorna öppnat sig. Ta upp musselskalen. Smaka av med buljong, persilja, salt och peppar. Blanda nykokt pasta med muslor och buljong.

När jag lagade den här maten hade jag inga färska musslor så det fick bli musslor på burk i stället. De ska bara koka med så att de blir varma, annars blir de mosiga.

lördag 2 juni 2012

Maten en vecka när det är ont om tid

I veckan har det bara varit jag och ettåringen hemma. Då kan det där med seriös matlagning och planering bli lite lidande. Det här har vi ätit i veckan:

Måndag
Mamma scans köttbullar och pulvermos.

Tisdag
Ugnspannkaka. (Ettåringen åt omkull, det var tydligen gott.)

Onsdag
Blodpudding.

Torsdag
Då var både jag och ettåringen ut och åt med mitt jobb så då blev det gröt för ettåringen och hamburgare för mamma.

Fredag
Veckans mest seriösa matlagning: Pasta med tomat- och skinksås.

Här kommer ett lite snabbt recept:
1 Gul lök
1 Vitlöksklyfta
1 pkt krossade tomater
2 dl creme fraiche
300-400 g rökt skinka
Olja
Salt
Svartpeppar
Socker
Rött matlagningsvin
Ev en liten skvätt soja

Fräs lök och vitlök i oljan. Häll på tomaterna och låt koka ihop lite. Krydda med salt, socker, matlagningsvin och svartpeppar. Blanda i creme fraiche och hackad rökt skinka på slutet. Smaka ev av med lite soja. Servera med pasta eller ris.

Att laga såsen går ungefär lika fort som att koka pastan.

måndag 21 maj 2012

Helgmaten

I helgen har vi testat hemma gastronomis helg gourmet. De har en färdigpackad påse med recept och ingredienser för 2 personer som de säljer till helgen. Denna helg var det kalventrecote med en kryddrub att grilla, en ratatouille med deras egen tomatsås och ett stomp med potatis och palsternacka. Det hela var mycket gott och vi kommer helt klart att köpa påsen igen.

Vi testade även en av deras färdiga desserter, pannacotta med jordgubbs- och rabarberkompott. Deras surdegsbaguetter är också mycket goda.

Läs mer på hemma gastronomi.

lördag 19 maj 2012

Tårta

10 bitar
Tid: 60 min.

Ingredienser:
3 st ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
0,75 l valnötsglass
3 dl vispgrädde
2 msk punsch

Garnering:
300 g marsipan
hushållsfärg, gul eller röd
3 dl florsocker
1 st ägg, vita
1 krm ättiksprit

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i äggpöset. Bred ut smeten jämnt i en bakpappersklädd långpanna.
  2. Grädda kakan mitt i ugnen ca 5 min. Stjälp upp på ett bakplåtspapper. Dra bort det översta papperet. Låt kallna.
  3. Skär ut två äggformade rundlar. Använd glasslocket som mall. Skär den ena bottnen ca 2 cm större än locket och den andra ca 3 cm större.
  4. Lägg den mindre kakan på ett fat och fördela glassen ovanpå. Lägg på den större kakbiten. Forma tårtan till ett ägg. Ställ tårtan i frysen. Hit kan den förberedas.
  5. Färga marsipanen med hushållsfärg. Kavla ut marsipanen mellan två ark plastfolie. Blanda florsocker med äggvita och ättiksprit. Rör till en jämn kristyr. Fyll kristyren i en liten strut av bakplåtspapper och klipp ett litet hål. Vispa grädden och smaksätt med punschen.
  6. Bred grädde runt om och ovanpå tårtan. Täck med marsipan. Spritsa kristyren på tårtan. Tårtan kan stå ca 30 min i kylskåpet innan den ska serveras. 

Det går att förbereda delar av tårtan och ställa i frysen. Lägg på vispgrädde, marsipan och spritsa på mönster ca 30 min innan den ska serveras.

Tårtan är från början en påsktårta, men jag valde att göra den röd i stället för gul och inte som ett ägg till formen. Eftersom jag är laktosintolerant gjorde jag egen valnötsglass. Då går det inte längre att göra hela tårtan på 60 minuter. Receptet kommer från Allt om Mat.

lördag 5 maj 2012

Lördagsmiddag för några veckor sen

Förrätt
Västerbottensost och oliver
Varmrätt
Grillade lammkotletter med rödvinssås och potatisgratäng.

Dessert
Glass med romcholkladsås

Dryck
Öl, alkoholfri och vanlig