lördag 19 maj 2012

Tårta

10 bitar
Tid: 60 min.

Ingredienser:
3 st ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
0,75 l valnötsglass
3 dl vispgrädde
2 msk punsch

Garnering:
300 g marsipan
hushållsfärg, gul eller röd
3 dl florsocker
1 st ägg, vita
1 krm ättiksprit

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i äggpöset. Bred ut smeten jämnt i en bakpappersklädd långpanna.
  2. Grädda kakan mitt i ugnen ca 5 min. Stjälp upp på ett bakplåtspapper. Dra bort det översta papperet. Låt kallna.
  3. Skär ut två äggformade rundlar. Använd glasslocket som mall. Skär den ena bottnen ca 2 cm större än locket och den andra ca 3 cm större.
  4. Lägg den mindre kakan på ett fat och fördela glassen ovanpå. Lägg på den större kakbiten. Forma tårtan till ett ägg. Ställ tårtan i frysen. Hit kan den förberedas.
  5. Färga marsipanen med hushållsfärg. Kavla ut marsipanen mellan två ark plastfolie. Blanda florsocker med äggvita och ättiksprit. Rör till en jämn kristyr. Fyll kristyren i en liten strut av bakplåtspapper och klipp ett litet hål. Vispa grädden och smaksätt med punschen.
  6. Bred grädde runt om och ovanpå tårtan. Täck med marsipan. Spritsa kristyren på tårtan. Tårtan kan stå ca 30 min i kylskåpet innan den ska serveras. 

Det går att förbereda delar av tårtan och ställa i frysen. Lägg på vispgrädde, marsipan och spritsa på mönster ca 30 min innan den ska serveras.

Tårtan är från början en påsktårta, men jag valde att göra den röd i stället för gul och inte som ett ägg till formen. Eftersom jag är laktosintolerant gjorde jag egen valnötsglass. Då går det inte längre att göra hela tårtan på 60 minuter. Receptet kommer från Allt om Mat.

lördag 5 maj 2012

Lördagsmiddag för några veckor sen

Förrätt
Västerbottensost och oliver
Varmrätt
Grillade lammkotletter med rödvinssås och potatisgratäng.

Dessert
Glass med romcholkladsås

Dryck
Öl, alkoholfri och vanlig

lördag 21 april 2012

Kokböcker

Jag gillar kokböcker. Jag prenumererar dessutom på Allt om Mat. Det betyder att jag har en rätt betydande receptsamling. Egentligen skulle jag vilja testa alla recept, men jag har med tiden insett att mängden nya recept jag får in, främst genom tidningen Allt om Mat, är fler än jag har möjlighet att testa. I alla fall om jag inte ska börja laga mat mer på heltid och till fler än familjen. Hur som helst försöker jag nästan alltid testa något nytt när jag planerar veckans matlagning. Det blir flest undantag när jag vill laga något som jag vet är riktigt bra eller om jag inte har planerat vad jag ska laga och utbudet av råvaror hemma är begränsat.

fredag 13 april 2012

Barnmat

Jag har en liten kille som nu är drygt ett år gammal. Till honom har vi köpt väldigt lite färdig barnmat, i stället har jag lagat det mesta själv och fryst in. Det började med smakportioner och sen fortsatte jag att laga mat av bara farten. Dessutom verkade de få brukar vi ändå köpte inte rosa marknaden så hårt heller och då var inte motivationen att köpa mat så hög. Nu äter han i stort sett samma mat som vi gör så det blir inte längre så mycket barnmat lagat.

När vi får nästa barn i sommar är det troligt att vi kommer att göra på ungefär samma sätt med maten även där. Om det inte skulle visa sig att den köpta barnmaten är det godaste som finns förstås,

torsdag 29 mars 2012

Matplanering och verkligheten

Jag gillar att laga mat och skulle gärna laga mer seriös mat oftare. Sen har vi det där med verkligheten. I verkligheten som heltidsarbetande småbarnsföräldrar. Även om vi är två, som båda tycker om att laga mat, så saknas den där tiden som skulle behövas.

Vi försöker veckoplanera vem som ska laga mat och vi försöker också veckohandla. Det fungerar rätt bra, men eftersom man får anpassa sig till verkligheten så blir det då också lite olika ambition på middagarna beroende på hur mycket tid som finns att tillgå. Det är en sak att ha en hel söndageftermiddag på sig och en annan sak att hinna komma hem och äta lite snabbt för att fara bort igen.

Alltså, det jag skulle vilja göra är att testa (minst) ett nytt recept varje dag, det verkligheten tillåter mig att göra är att i snitt testa ett nytt recept varje vecka. Ibland blir det mer ibland blir det mindre.

lördag 17 mars 2012

Artikelserie på DN

Jag är intresserad av mat i alla dess former och jag ramlade över denna intressanta artikelserie på DN om mat och olika val i vad man äter och hur man ser på det där med mat. De låter många olika synvinklar komma till tals, allt från LCHF till vegankost till mer traditionell kosthållning. Alla får en rättvis presentation och de får även svara på frågan om varför matdebatten blivit så hetsig som den är idag med upprörda känslor och personangrepp. Mycket intressant måste jag säga.

måndag 12 mars 2012

Mat och sånt

Hej hopp!

Eftersom det här är min blogg så är det ju så fiffigt att jag får skriva vad jag vill. Nu är jag inte längre arbetssökande och har dessutom jobbat i några månader så den processen är just nu inte intressant för mig. Det kommer kanske igen, och då får jag ta upp den tråden på nytt.

Det som intresserar mig just nu är matlagning både till fest men framför allt till vardags. Min plan just nu är alltså att skriva om matlagning och matplanering här framöver. Vi får se hur långt tiden och inspirationen räcker, men här är i alla fall ett första inlägg på det temat.