torsdag 21 juni 2012

Laxspett med zucchini

4 portioner

  • 4 bitar laxfilé á 150 g i 3 cm tjocka skivor
  • Salt, peppar
  • 4 blötlagda träspett
  • 2 zucchini
  • 2,5 dl couscous
  • 0,5 dl hackad oregano
Paprikasky:
  • 2 röda paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 3 dl fiskbuljong

Krydda och lägg laxen på ett ugnssäkert fat och stek i 175 grader ca 15-20 minuter. Skär bort ändarna på zucchinin, dela den på mitten och gröp ur köttet. Koka i lättsaltat vatten 5-6 minuter. Koka couscousen enligt paketets anvisningar och blanda ner oreganon. 

Ansa och finhacka paprika och vitlök och stek i olja.. Häll över i en kastrull tillsammans med fiskbuljongen. Låt koka ett par minuter och mixa sedan till en slät sås. 

Trä upp laxen på spett och fyll zucchniniskalen med couscous och zucchinibitar.

Servera med sallad och sås.

Receptet kommer från viktväktarna.

onsdag 20 juni 2012

Lördagens enkla middag


Varmrätt
Grillad entrecote med köpt rub, Santa Marias BBQRub Herbes, rödvinssås från frysen och hemlagad klyftpotatis.

Dessert
Smulpaj med glass.

Dryck
För ovanlighetens skull dracks det vin. 

Jag drack ett alkoholfritt rosé som smakade saft: 

Maken drack en liten flaska rött:

En mycket enkel och trevlig middag för en lördagkväll. Barnet hade feber och sov större delen av middagen. När han vaknade fick han en egen portion glass. Det var tydligen helt ok.



tisdag 19 juni 2012

Tomat och morotssoppa

4 portioner

  • 2 gula lökar
  • 4 tomater
  • 2 purjolökar
  • 4 morötter
  • 1 msk flytande margarin
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl kokta kikärter
  • 2 dl alfa-alfa groddar
  • Timjan
  • Mejram
  • Salt
  • Peppar
Tillbehör:
  • 2 avocador
  • 1,5 dl keso
  • Salt och peppar
  • 4 skivor knäckebröd
Skär gul lök och tomater i klyftor. Ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Skär morötterna i tunna skivor. Fräs grönsakerna i flytande margarin. Häll på grönsaksbuljong och låt puttra tills grönsakerna är mjuka, ca 5 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt tomatpure. Lägg i kokta kikärter och groddar, hetta upp. Smaka av med kryddorna.

Mosa avokado och blanda med keso. Krydda med salt och peppar. Bred på knäckebrödet och servera.

Receptet kommer ursprungligen från viktväktarna.

Gör halv sats till förrätt. 

onsdag 6 juni 2012

Barnmat

Det är en liten omställning att laga mat för en till i familjen. Från början behöver man ju inte bekymra sig alls så länge amningen fungerar som den ska. När man börjar med smakportioner är det fortfarande rätt enkelt och även om jag lagat den mesta barnmaten själv så är det inget större problem när det gäller den vanliga maten eftersom barnet haft egen mat.

Nu när han passerat ettårsstrecket så äter han samma mat som oss och plötsligt måste man tänka på att han faktiskt ska ha en märkbar del av det man lagar. 4 portioner mat blir inte längre 2 portioner + 2 lunchlådor utan snarare 2,5 portioner, en lunchlåda och kanske någon burk med med en portion stor nog för ettåringen. Att bara laga 2 portioner mat är numera för lite.

Jag är i alla fall glad att ettåringen tycker mycket om mat. Han äter det mesta och så länge det är så är jag glad. Det kommer säkert att komma en dag när ingenting är gott.

tisdag 5 juni 2012

Pasta med blåmusslor

4 portioner

  • 6 dl kokt pasta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 1 röd pepparfukt
  • 1 kg blåmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl fiskbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl hackad persilja
  • Salt
  • Peppar
Skala och hacka vitlök. Skala och skär rödlök i klyftor. Dela pepparfrukten, ta bort kärnorna och strimla den. Borsta musslorna väl. Fräs vitlöken, löken och pepparfrukten i oljan. Lägg ner musslorna och tillsätt buljongen och vinet. Koka några minuter tills musslorna öppnat sig. Ta upp musselskalen. Smaka av med buljong, persilja, salt och peppar. Blanda nykokt pasta med muslor och buljong.

När jag lagade den här maten hade jag inga färska musslor så det fick bli musslor på burk i stället. De ska bara koka med så att de blir varma, annars blir de mosiga.

lördag 2 juni 2012

Maten en vecka när det är ont om tid

I veckan har det bara varit jag och ettåringen hemma. Då kan det där med seriös matlagning och planering bli lite lidande. Det här har vi ätit i veckan:

Måndag
Mamma scans köttbullar och pulvermos.

Tisdag
Ugnspannkaka. (Ettåringen åt omkull, det var tydligen gott.)

Onsdag
Blodpudding.

Torsdag
Då var både jag och ettåringen ut och åt med mitt jobb så då blev det gröt för ettåringen och hamburgare för mamma.

Fredag
Veckans mest seriösa matlagning: Pasta med tomat- och skinksås.

Här kommer ett lite snabbt recept:
1 Gul lök
1 Vitlöksklyfta
1 pkt krossade tomater
2 dl creme fraiche
300-400 g rökt skinka
Olja
Salt
Svartpeppar
Socker
Rött matlagningsvin
Ev en liten skvätt soja

Fräs lök och vitlök i oljan. Häll på tomaterna och låt koka ihop lite. Krydda med salt, socker, matlagningsvin och svartpeppar. Blanda i creme fraiche och hackad rökt skinka på slutet. Smaka ev av med lite soja. Servera med pasta eller ris.

Att laga såsen går ungefär lika fort som att koka pastan.

måndag 21 maj 2012

Helgmaten

I helgen har vi testat hemma gastronomis helg gourmet. De har en färdigpackad påse med recept och ingredienser för 2 personer som de säljer till helgen. Denna helg var det kalventrecote med en kryddrub att grilla, en ratatouille med deras egen tomatsås och ett stomp med potatis och palsternacka. Det hela var mycket gott och vi kommer helt klart att köpa påsen igen.

Vi testade även en av deras färdiga desserter, pannacotta med jordgubbs- och rabarberkompott. Deras surdegsbaguetter är också mycket goda.

Läs mer på hemma gastronomi.