måndag 15 oktober 2012

Lasagne

4 portioner


  • 9-12 förkokta lasagneplattor
Köttfärssås:
  • 400g malet kött
  • 1 gul lök
  • 2 msk margarin
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 buljongtärning eller buljongpulver
  • 1 krm svart eller vitpeppar
  • ca 0,5 tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5-1 tsk basilika
Skala, fihacka och fräs löken i litet margarin. Bryn det malda köttet under omrörning med gaffel så att det blir grynigt.
Lägg över allt i en större kastrull. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, buljongtärning, peppar och ev. skalad och pressad vitlök.
Låt koka upp och koka på svag värme ca 20 minuter. Krydda med smulad basilika och smaka av med litet salt.
Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar torr.

Ostsås (vit grundsås, bechamelsås):
  • 3 msk margarin
  • 5 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • ca 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm muskotnöt
  • ca 2 dl riven ost
Smält margarinet i en kastrull. Strö över vetemjölet och låt fräsa utan att få färg. Späd med mjölken i omgångar under ständig vispning och uppkok. Låt såsen koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och ev. muskot.
Tag kastrullen från värmen och rör ner osten.

Gratinering:
  • 1 dl riven ost.
Smörja en ugnsform. Täck botten med ett tunt lager ostsås. Lägg sedan på ett lager lasagneplattor och varva i tre lager med köttfärssås och litet ostsås i de två mellanvarven. Översta lagret lasagneplattor täcks med rikligt med ostsås och riven ost.
Gratinera mitt i ugnen ca 40 minuter. Täck med aluminiumfolie i slutet av gräddningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar